piątek, 17 lipca 2015

Babeczki z rabarbarem

Z racji tego, że jest już końcówka sezonu na rabarbar, chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zdrowe babeczki z tym warzywem (tak, to jest warzywo). :) Są szybkie w wykonaniu, bez cukru (no, prawie), z mąką pełnoziarnistą i... pyszne! :D Myślę, że będą w sam raz na drugie śniadanie, do kawy i podejrzewam, że sprawdzą się też w szkole. :)
Chciałam jeszcze napisać, że aktualnie przebywam u Babci i posty mogą pojawiać się troszkę rzadziej. Ale na pewno o Was nie zapomnę! :D

Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki stewii
- 1 łyżka miodu (płynnego)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 ml oleju
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- rabarbar

Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki (o szerokości 1-2 cm) i wrzucamy do miski z zimną wodą. Płatki owsiane mielimy na mąkę. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę owsianą, mąkę pełnoziarnistą, stewię, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia), a w drugiej mokre (jajka, mleko, olej, miód). Łączymy zawartości obu misek i mieszamy. Rabarbar odcedzamy i wrzucamy do przygotowanej masy. Mieszamy i przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 20 minut u 200 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy i gotowe! :)
Smacznego! :D
 

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jak coś napiszecie - pochwały i krytyki, jakieś pytania. :)