środa, 29 czerwca 2016

Razowe pankejki kakaowe

Dzisiaj coś co jest u mnie rzadko, czyli przepis! :) Ostatnio zmodyfikowałam troszkę standardowy przepis na pankejki, które jem najczęściej. Powód tego był taki, że skończyła mi się mąka pszenna pełnoziarnista i musiałam wykombinować coś z razowej. I wyszło! :) Z przepisu wychodzi ok. 4 placków, które są dość grube, ale to dlatego, że jednego robiłam z dwóch łyżek ciasta. Spokojnie możecie robić z jednej, wtedy wyjdzie Wam troszkę więcej. Polecam jeść je z jogurtem naturalnym i owocami, których teraz mamy pełno pod nosem :D

Składniki:
- 6 czubatych łyżek mąki razowej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki kakaa gorzkiego

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, należy dodać troszkę więcej mąki. Smażyć najlepiej na suchej patelni (znaczy nie do końca suchej: na samym początku dać odrobinkę oleju, a potem już niczym nie polewać tej patelni :P).
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jak coś napiszecie - pochwały i krytyki, jakieś pytania. :)